//آشنایی با گیاه کاسنی و خواص و فواید آن

آشنایی با گیاه کاسنی و خواص و فواید آن

گیاه علفی چند ساله,با ساقه ای ایستاده و شاخه های راست متعدد، به ارتفاع 5-100 سانتیمتر، بدون کرک تا با کرک های بلند موی ریش مانند تقریبا متراکم,، رگهای همراه گلها و گل آذین اغلب بسیار کوچک شده، یا وجود ندارد. برگهای قاعده ای طوقه ای، در زمان گلدهی اغلب پژمرده، مستطیلی تا واژ تخم مرغی، سینوسی – دندانه ای پهن تا نیش بری لبدار، در سطح تحتانی با کرک های ساده طویل متراکم؛ برگهای ساقه ای کوچک شده. دمگلها راست، نازک. کپه استوانه ای، به طرف انتها باریک شونده، کم یا پرگل، به صورت منفرد در انتهای شاخه ها یا چندتایی و بدون دمگل در محور برگها. برگه های بیرونی گریبان دوردیفی، درحالت میوه حداکثر تا نیمه برگه های درونی ؛ گلها زبانه ای آبی خوشرنگ؛ نهنج با به عنوان مقوی و آرام بخش بکار می رود. میوه آن به عنوان دارویی خنک کننده برای تب، سردرد و یرقان مصرف می شود. تصور می شود که ریشه آن گرم، محرک و تب بر است، دانه آن را برای تهیه شربت های مسهل بکار می برند.
– جوشانده ریشه آن به عنوان مقوی، آرام بخش و تب بر بکار می رود. جوشانده میوه آن برای درمان سردرد مصرف می شود.
– به عنوان هضم کننده غذا و داروی خنک کننده استفاده می شود. ریشه های آن مقوی و آرام بخش هستند و برای درمان سوء هاضمه و تب بکار می روند. برگهای آن محرک و بادشکن هستند و برای درمان روماتیسم مورد استفاده قرار می گیرند.

پراکندگی جهانی:

اروپا، آسیا،در اغلب نقاط جهان به حالت کاشته شده.

پراکندگی جغرافیایی در ایران:

کاسنی گیاهی است در ایران به صورت علف هرز در مزارع، باغهای تازه احداث شده، حاشیه مزارع و جاده ها، چمن زارهای خشک یا مرطوب، محلهای اسکان دام در دامنه های کوهستانی و در مناطق مختلف استانهای گرگان، مازندران، گیلان، آذربایجان، کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، همدان، اراک، اصفهان، چهارمحال بختیاری، یزد، فارس کرمان، خوزستان، بوشهر، هرمزگان، خراسان، سمنان و تهران می روید.

مصارف و کاربردها(خواص و فواید):

از برگها و ریشه گیاه استفاده می شود. خواص درمانی آن عبارت است از: مقوی، تامین کننده مواد معدنی، ضدکم خونی، اشتهاآور، محرک معده، تصفیه کننده خون، صفرا آور، ادرارآور، ملین، کرم کش و تب بر و در موارد بی اشتهایی، ضعف، کم خونی، بی کفایتی صفراوی، التهاب صفراوی یرقان، قولنج های کبد، احتقان کبدی و طحال، ضعف معده و دستگاه گوارش، اختلال پوستی، نقرس، سنگ کلیه، التهاب مفاصل، سنگها، عفونتهای مجاری ادراری، احتباس آب در بدن، یبوست و مالاریا مصرف می شود.
– اثرات درمانی مهم کاسنی: ضد باکتری، صفرآور، ضدالتهاب ضدنفخ، مقوی قلب، ملین، مسهل، ادرارآور، هضم کننده، شیرافزا، محافظ کبد، کاهش دهنده کلسترول، مسکن، تقویت کننده معده، تقویت کننده اعصاب و کاهش دهنده قندخون.
-برگهای آن به عنوان مسهل، قاعده آور، هضم کننده و مدر بکار می رود. خمیر برگ آن برای درمان بریدگیها و زخمها بکار می رود. پودر بوداده ریشه آن مخلوط با قهوه برای تهیه قهوه فرانسوی بکار می رود. جوشانده ریشه آن برای درمان زردی، بزرگ شدگی کبد، نقرس، درد شکم و مشکلات روماتیسمی مصرف می شود.
جوشانده دانه آن به عنوان مقوی مغز و بادشکن بکار می رود و برای درمان سردرد و آسم نیز از آن استفاده می کنند.
– کاسنی مقوی تلخ معدی، مقوی، قاعده آور. عصاره برگهای آن به همراه روغن بادام به عنوان ملین به بچه ها داده می شود. دانه های آن بادشکن، مقوی، آرام بهش و اشتها اور است. ریشه های آن بصورت پودر بصورت کاذب به قهوه پودر شده اضافه می شوند. ریشه های جوان آن مانند هویچ خوراکی هستند و جنبه علوفه ای نیز دارند. برگهای جوان سفید شده آن در سالاد مصرف می شود.

ثبت ديدگاه