سوءتغذیه و مشکلات گوارشی نتیجه استفاده از نان ناسالم

سوءتغذیه و مشکلات گوارشی نتیجه استفاده از نان ناسالم

محمد كاظم زاده در درباره نان سالم گفت: گندم از غنی ترين غلاتی است كه درطبيعت وجود دارد و اغلب ويتامين‌ها و مواد معدنی در اين نعمت الهی موجود است به همين دليل نان به عنوان اصلی ترين غذای مصرفی در سفره خانوارهای ايرانی یافت می شود.

وی با اشاره به بروز بعضی ازبيماريهای ناشی از مصرف نان ناسالم اظهار داشت: اقشار کم درآمد حدود 70 تا 80 درصد کالری مورد نيازشان را از نان تامين می کنند. با توجه به مصرف زياد نان در کشور، تهيه نان سالم و باکيفيت از اهميت زيادی برخوردار است.

كاظم زاده، سوء تغذيه و مشکلات گوارشی را از تبعات استفاده از نان ناسالم برشمرد و گفت: برای تهيه نان سالم در مرحله نخست بايد به کيفيت و نوع گندم مصرفی توجه کرد.

وی با تاكيد بر اهميت ويژه سبوس در مرحله سبوس گيری گفت: حفظ ارزش غذايي نان مستلزم وجود سبوس و كاهش سبوس گيری است همچنين برای ورآمدن خمير به هيچ عنوان استفاده از جوش شيرين توصيه نمی شود.

کاظم زاده به تخمیر ناقص به هنگام استفاده از جوش شيرين اشاره کرد و افزود: اين امر يکي از عوامل مهم کاهش جذب ريزمغذی ها در نان از جمله کلسيم و آهن است، بنابراين حتماً بايد از مخمر استفاده شود تا خمير به خوبی ورآيد و پروتئين ها آزاد شود و تخلل ايجاد کند و نان به خوبی پخته شود.

مدير نظارت بر مواد غذايی، آرايشی و بهداشتی دانشگاه افزود: نان سفيد در واقع نوعی کربوهيدرات ساده محسوب می شود که زودهضم است بنابراين مصرف آن قند خون را بالا می برد. به همين دليل به بيماران ديابتی يا افرادی که مستعد ابتلا به اين بيماری هستند، توصيه می شود که از نان سفيد استفاده نکنند و حتما نانشان سبوس دار باشد.

حتما بخوانید  هشدار جوانان مراقب این محصولات باشند!

دكتر كاظم زاده در ادامه وي‍ژگي های نان سالم را در موارد زير خلاصه كرد :

نان ‏های تیره تهیه شده با آرد کامل و سبوس‏دار ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان سفید دارند و تيرگی نان دليلی بر كيفيت بهتر نان است. نان سالم با آرد سبوس‏‌دار تهیه شده و ظاهر آن تیره‏ تر از نان‏‌های دیگر است .

فیبر موجود در نان سبوس‌‏دار، بهترین درمان تغذیه‌‏ای در یبوست و بیماری‏های روده بزرگ است .

نان سبوس‌‏دار بخاطر ایجاد حس سیری در فرد نسبت به نان‏های سفید تاثیر کمتری در ایجاد چاقی دارد، اما توجه به اين نكته لازم است که مصرف بی‏ رویه نان‏های سبوس‏‌دار نیز توصیه نمی ‏شود.

با مصرف نان سبوس‌‏دار، قند خون به آهستگی بالا می‌‏رود و برای بیماران دیابتی، انتخاب مناسب‌‏تری نسبت به نان‏‌های سفید است .

مصرف نان های سبوس‏‌دار، کلسترول خون و چربی خون را کاهش می‏‌دهد و از پیشرفت بیماری های قلبی- عروقی پیشگیری می‏‌کند .

مصرف سبوس و نان سبوس‏‌دار، احتمال پیدایش سرطان روده بزرگ (کولون و راست روده) را کاهش می ‏دهد .

مصرف زياد نان‏های سفید، خطر ابتلا به کم‏خونی، پوکی استخوان، ناراحتی گوارشی (سوء هاضمه و یبوست)، چاقی، بیماری قلبی- عروقی و دیابت را افزایش می‏‌دهد .

درصد مهمی از نیاز روزانه ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و فیبر توسط مصرف نان‏های سبوس‏‌دار، تأمین می‏ شود .

بهتر است از نان‏های سبوس‏داری که با خمیرترش تهیه شده‏اند بجای نان‏های سفید استفاده شود .

سبوس جزء مواد غذایی مطلوب باکتری‏های مفید روده است که علیه امراض میکروبی روده اقدام می‏کند و سیستم ایمنی بدن را فعال می‏‌کند .

مصرف نان سبوس‏‌دار بجای نان‏های سفید، خطر بروز سرطان، دیابت، ناتوانی در هضم غذا و بیماریهای قلبی را کاهش می‏دهد .

حتما بخوانید  آشنایی با فواید و خواص درمانی لاله عباسی-خرید دمنوش

نان سبوس‏‌دار منبع خوبی از فیبر می‏باشد. فیبر، کمک به هضم مواد غذایی و اجابت مزاج می‏‌کند.

نان سبوس‏‌دار منبع خوبی از ویتامین‏های B2 و نیاسین است.این ویتامین‏ها به عملکرد بهتر مغز کمک می كند .

حذف نان حتی برای افراد دیابتی و افرادی که چاق هستند و رژیم کاهش وزن دارند نادرست است .

نان سنگک کمترین ضایعات را در بین نان‏های سنتی دارد .

از مصرف نان‏های سوخته بدلیل وجود ماده سمی بنام آکریلامید در آن جداً خودداری شود .

ناني كه با خمیرمايه تهیه شده است، ارزش غذایی بالاتر، قابلیت هضم بهتر، ضایعات و دور ریز کمتر و ماندگاری بهتری دارد .

استفاده از خمیرمایه، جذب آهن، کلسیم، روی و منیزیم را در نان بهبود می‏بخشد .

نان سالم کاملاً پخته و برشته بوده و سطح آن سوخته نیست .

قرار دادن نان داغ در کیسه نایلونی، فرایند بیات شدن نان را سریع‏تر کرده و باعث ایجاد کپک در نان می‏شود .

و یادآور شد: با توجه به موارد بالا توصيه می شود نان های تيره مصرف كنيد و ممنوعيت استفاده از جوش شيرين و مواد افزودنی غيرمجاز و حتی كنجد با كيفيت پايين كه مزه و طعم كپك و ماندگی مي دهد را مد نظر قرار داده و از مصرف آن خودداری كنيد. در صورت مشاهده هر گونه تخلف به بازرسان بهداشت محيط و معاونت غذا و دارو اطلاع دهيد.

منبع: طبیب من به نقل از ایفدانا

پزشکی و تغذیه